Skip to content

Planleggingen av prosjektet på Kjørbo er nettopp startet. Går alt etter planen, kan det bli byggestart i 2013 og ferdigstillelse i 2014, avhengig av nødvendige godkjennelser.

Bak planene står alliansen Powerhouse, et samarbeid mellom Entra Eiendom, entreprenøren Skanska, arkitektfirmaet Snøhetta, miljøorganisasjonen ZERO og aluminiumselskapet Hydro for å fremme energipositive bygg. Rådgivningsselskapet Asplan Viak blir leietaker og skal bruke sin energikompetanse i Kjørbo-prosjektet.

– Det er en stor utfordring å rehabilitere de eksisterende bygningene på Kjørbo til energipositive bygg. Eldre, eksisterende bygg vil i mange år framover utgjøre størstedelen av bygningsmassen. For å redusere det enorme energiforbruket i bygg er det avgjørende å gjøre noe med den eksisterende bygningsmassen, sier administrerende direktør Kyrre Olaf Johansen i Entra Eiendom.

Han påpeker at bygninger står for rundt 40 prosent av energiforbruket i verden. Og han legger til at 80 prosent av byggene som brukes i dag, fortsatt vil være i bruk om 40 år.

– Vi har fasadeløsninger for rehabilitering som kan bidra til store reduksjoner i energiforbruk, og vi ser frem til å vise at løsningene våre også fungerer hjemme i kalde Norge, sier Hydros konsernsjef Svein Richard Brandtzæg.

I rehabiliteringen skal Powerhouse benytte nye fasadeløsninger, innvendige løsninger og installere nye tekniske anlegg. Avanserte styringssystemer for overvåking og drift i tillegg til nye teknologier for energiproduksjon vil også bli en del av løsningen.

– Det er kjempespennende og gledelig at dette prosjektet nå kommer. Ved å utnytte hverandres kompetanse vil vi nå sette standarden på rehabiliteringsprosjekter, sier konserndirektør Per Ola Ulseth i Skanska Norge.

Entra Eiendom eier kontorbyggene på Kjørbo. Hvert av de to byggene er på om lag 2.600 kvadratmeter, fordelt på tre og fire etasjer og kjeller. I dag har de vel 30 år gamle byggene et energiforbruk på rundt 250 kWh per kvadratmeter per år. Etter rehabilitering vil byggene fremstå som topp moderne kontorbygg, og ambisjonen er et positivt energiforbruk over tid. Besparelsen i energikostnad vil da årlig være på rundt en million kroner.

Kjørbo ligger innerst i Oslofjorden i Sandvika i Bærum kommune. De to byggene som skal rehabiliteres, er en del av et større område med en rekke kontorbygg, deriblant politistasjonen i Bærum og ærverdige Kjørbo gård.

Anbefalt for deg