Skip to content

– Vi kunne kjøpt aluminium fra hvor som helst, men vi tok et valg – vi ønsket å lage de grønneste aluminiumskablene i verden, forklarer Bengt Haugland.

De industrielle kraftkablene fra Norcable er produsert med aluminium fra Hydros trådstøperi på Karmøy. Kablene produseres med energi fra vannkraft, som kommer fra Hydros 20 vannkraftverk i Norge.

Hydro lanserer i år en EPD (miljøproduktserklæring) for Hydro REDUXA aluminiumskabler med lavt karbonavtrykk fra Karmøy, som dokumenterer sporbarheten. Dette vil være et alternativ som kundene kan velge.

kraftlinjerDet lave karbonavtrykket kommer også kundene til gode, mange av dem er fornybare kraftanlegg som vindparker på land og sjø, samt elektriske nettselskaper som ønsker å vise frem grønne løsninger.

De aller fleste prosjektene er i EU-land som Tyskland, Frankrike, Spania og Belgia – hvor fornybar energi er en voksende del av strømmiksen.

Norcables kabler brukes ofte til å koble en vindmøllegenerator til bakken for videre overføring og i undersjøisk overføring mellom installasjoner og til land. I tillegg leverer de halvfabrikata for mellomspente strømkabler og de kjente luftledningene vi ser hver dag.

Aluminium er ideelt for disse kraftkabelapplikasjonene, og tilbyr fordeler i forhold til andre materialer.

– Vi har kort avstand til markedet og er i nærheten av aluminium produsert med vannkraft. Det er nøkkelen til et lavere karbonavtrykk sier Haugland.

Haugland samarbeider tett med Randi Hettervik Flesjå, Hydros kunderepresentant for Wire Rod i primærmetallvirksomheten.

– Vi er bare fem minutter unna hverandre. Det er bra å se hvordan en nabo kan starte med en ide og ta den dit den er i dag, sier hun. 

Hun påpeker at Karmøy-anlegget produserer rundt 70 000 tonn aluminiumstråd årlig.

Anbefalt for deg