Skip to content

Porteføljen består av 23 prosjekter i Sverige og to i Norge, spredt i prisområdene SE2, SE3, SE4 og NO2. Avtalen innebærer at Hydro Rein og IOWN innleder et langsiktig partnerskap om utvikling av prosjektene. Prosjektene vil eies 80 prosent av Hydro Rein og 20 prosent av IOWN.

Prosjektene er i tidlig utviklingsfase, og et betydelig antall grunneieravtaler er allerede signert. Nå skal Hydro Rein og IOWN samarbeide for å videreutvikle prosjektene i tett dialog med vertskommuner, grunneiere og lokalsamfunn. Partene har en ambisjon om å gjøre de første investeringene før 2030.

– Vi er svært fornøyde med å starte et samarbeid med IOWN og sikre en stor portefølje av vindkraftprosjekter i Sverige og Norge. Transaksjonen er i tråd med Hydro Reins strategi om å satse på prosjekter i tidlig fase i våre kjernemarkeder. IOWN har et kompetent team med lang erfaring fra vindkraftutvikling i Norden som vil utfylle Hydro Rein på en god måte, sier Olivier Girardot, leder for Hydro Rein.

Fornybar kraft til industrien

De nye prosjektene har en potensiell årsproduksjon på opptil 7,6 TWh, noe som vil være et betydelig bidrag til å avkarbonisere industrien og forbedre kraftbalansen i Sverige og Norge.

– Industrien trenger mer kraft. Med denne prosjektporteføljen vil Hydro Rein bidra til elektrifisering av eksisterende industri og utvikling av nye grønne næringer, både i Sverige og i Norge. Vi befester vår rolle som ledende leverandør av fornybare energiløsninger for mer bærekraftig industri, sier Olivier Girardot.

Olivier Girardot, leder for Hydro Rein og Richard Larsson, leder for IOWN i Norden.
Olivier Girardot, leder for Hydro Rein og Richard Larsson, leder for IOWN i Norden. (Foto: Herman Skjølsvik/Hydro)

– Vi er overbeviste om at den omfattende elektrifiseringen av samfunnet som ligger foran oss, krever sterke samarbeid mellom ulike aktører som bidrar med sin ekspertise til prosjektene. Hydro Rein har et eierperspektiv som vi verdsetter og deler. Hydro Reins sterke tilknytning til kraftkrevende industri, kombinert med IOWNs kompetanse innen prosjektutvikling av landbasert vindkraft, er en allianse for fremtidens fornybare strømproduksjon. Vi i IOWN er svært stolte og glade for samarbeidet med Hydro Rein, sier Richard Larsson, leder for IOWN i Norden.

Både i Sverige og i Norge er det et stort behov for ny fornybar kraft. Sverige har satt som mål at 100 prosent av elektrisiteten skal komme fra fossilfrie kilder innen 2040. I Norge har Energikommisjonen presentert en ambisjon på 40 TWh ny fornybar kraftproduksjon innen 2030.

Fra før har Hydro Rein 1050 MW under utvikling i Sverige. Stor-Skälsjön, et prosjekt utviklet i felleskap av Hydro Rein og Eolus, nærmer seg ferdigstillelse og klargjøring for driftsfasen. I Norge har Hydro Rein omtrent 700 MW fornybarprosjekter i porteføljen.

Fra før driver IOWN virksomhet i Norden og USA, med prosjektutvikling, konstruksjon og forvaltning av fornybare energiprosjekter som omfatter storskala landbasert vindkraft, solkraft og energilagring i batterier.

Bærekraft og lokal involvering

Hydro Rein og IOWN har som prinsipp å utvikle fornybarprosjekter med minst mulig inngrep i naturen. Målet er å utvikle ny kraftproduksjon med null nettotap av verdifull natur. Dette er mulig gjennom grundig planlegging, et design som tar hensyn til biologisk mangfold og landskap samt tilbakeføring av natur der inngrepene ikke kan unngås.

Selskapene legger til grunn god dialog med kommuner og lokalsamfunn i alle utviklingsprosesser. Ambisjonen er å være langsiktige eiere i prosjektene.

Kontakt

Abonner på nyheter og pressemeldinger fra Hydro

Anbefalt for deg